Er salat nok
Er en stor porsjon salat nok?

Du kommer inn i kantinen og lurer på hva du skal spise til lunsj. Men hva er sunt og hva gir deg nok energi som kan vare ut arbeidsdagen? Er en stor porsjon med salat nok? Forskere har gjort en undersøkelse for å prøve finne ut hva vi nordmenn egentlig spiser i kantinen. Resultatene var overraskende. Gjestene i de 450 kantinene som var med i undersøkelsen spiser i snitt nesten hele dagsbehovet for frukt og grønt i løpet lunsjen.

Uvanlig høyt tall

Utifra beregningene som ble gjort inneholder lunsjen til kantinegjestene i snitt opp mot 262 gram grønnsaker, noe som var et uventet høyt tall for forskerne. Utifra disse resultatene kan det antas at ved å ha en salatbar tilgjengelig i din kantine vil dette påvirke deg til å ta sunnere valg og få i deg mer frukt og grønt.

Fem om dagen

De fleste har sikker hørt om «fem om dagen». Dette kommer fra helsemyndighetenes offisielle kostråd som anbefaler at man skal spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Én porsjon regnes å være minst 100 gram og det er anbefalt å spise minst 500 gram daglig. Drikker du for eksempel ett glass med juice vil dette være nok til å dekke én av de fem anbefalte porsjonene. Juicen inneholder de fleste næringsstoffene som frukten i sin helhet inneholder. Derimot er for mye juice ikke bra for tenner og tannkjøtt og den kan også inneholde lang mindre kostfiber sammenlignet med å spise hele frukten.

Variasjon og mellommåltider

Basert på tallene man ser i den tidligere nevnte undersøkelsen burde en stor porsjon salat som inneholder en god variasjon av grønnsaker i ulike farger være nok til at du holder ut resten av arbeidsdagen. Da er det bare viktig å sørge for at du i tillegg får i deg nok proteiner, sunt fett og ikke for mye raffinert sukker. Ellers er det nok både smart og effektivt å få i seg små mellommåltider. Dette kan for eksempel være en banan, smoothie, yoghurt eller nøtter. Her er det mange muligheter.

8 fordeler ved å spise frukt og grønt

  1. Reduserer risikoen for hjertesykdom, hjerneslag, høyt blodtrykk og diabetes.
  2. Reduserer risikoen for kreft i strupehode, spiserør, munn og svelg, lunger og magesekk.
  3. Folatrike grønnsaker (f.eks. grønne bladgrønnsaker) reduserer risikoen for kreft i bukspyttkjertel.
  4. Betakarotenrike grønnsaker (inkl. vitamin c) reduserer risikoen for kreft i spiserør.
  5. Hvitløk reduserer risiko for kreft i tarmer.
  6. Fiber fra frukt, bør og grønnsaker reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft i tarmer og diabetes type 2.
  7. Daglig inntak av frukt, bær og grønnsaker bidrar til energi som varer lenger
  8. Daglig inntak av frukt, bær og grønnsaker øker allmenntilstanden

Forlat kantinen mett og fornøyd

Løvetann tilbyr salatbar i de fleste av sine kantiner og tilpasser seg din bedrifts behov. Med over 25 års erfaring vet vi godt hva som skal til for at dine ansatte forlater din kantine mette og fornøyde. Og kanskje det viktigste av alt, vi lytter og er hele tiden opptatt av å finne måter å forbedre oss på. Og ikke minst er vi glad i å variere i matveien. Det er sånn det også skal være når man er lidenskapelig opptatt av mat. Sunn mat som er variert med internasjonalt preg – det er det du kan forvente av oss.

Nysgjerrig på kantinedrift levert av Løvetann? Ta kontakt med oss ved å klikke her, eller legg igjen en beskjed i kontaktskjemaet under her. Vi gleder oss til å høre fra deg. Du kan også legge igjen navn og nummer i chatten vår.

Løvetann AS | kantine & personalrestaurant

Vårt mål er at lunsjpausen skal være dagens høydepunkt. Våre kantiner serverer sunn lunsj og hjemmelaget kantinemat med internasjonalt preg som gir inspirasjon og energi til resten av arbeidsdagen, og senker sykefraværet.

Sosialt

Kanskje du også vil like:

La oss ta en prat

Løvetann har drevet kantine for bedrifter med mellom 50 til 3000 ansatte i Oslo og omegn i snart 30 år.

10 + 15 =

Merete Anfinnsen

Merete Anfinnsen

Daglig leder av Løvetann AS

Etter flere års erfaring fra ingeniørhøyskole, hotellhøyskole og kantinedrift, stiftet Merete Anfinnsen sitt eget selskap.

Da hun startet Løvetann i 1995 tok hun med seg gode erfaringer om hvordan ting burde gjøres og hva man skulle unngå å gjøre.

Nå er det snart 30 år siden Løvetann ble en realitet, og bedriften har i dag 20 fornøyde ansatte og i snitt under to prosent sykefravær.

Løvetann drifter cirka 20 kantiner i Oslo & omegn.