4 ting å tenke på hvis din bedrift vil ha ny kantine

Her er 4 ting å tenke på når du som bedrift skal etablere en kantine for dine ansatte.

1. Sørg for en god planløsning.

Kantinen din må være godt utformet med en god planløsning som gjør det enkelt for kantinemedarbeiderne å bevege seg rundt, samt gjør det oversiktlig i forhold til oppbevaring av kjeler, bestikk, kopper og kar. Husk også lovpålagte krav.

 • Alle overflater, dører og karmer skal være lette å rengjøre. Derfor må også overflatene tåle regelmessig fuktighet.
 • Innredning skal være utformet slik at det ikke kan samle seg skitt i lommer eller sprekker
 • De som er ansatt på kjøkkenet skal også ha tilgang på eget toalett som ikke vanligvis benyttes av gjestene i kantinen.

2. Ha gode rutiner og god internkontroll

Rutiner og internkontroll er utrolig viktige temaer i forbindelse med all slags matproduksjon.

 • Arbeidstilsynet har en rekke krav til helse, miljø og sikkerhet (HMS).
 • I tillegg har Mattilsynet utarbeidet retningslinjer for hva som gjelder for kantiner og alle typer serveringssteder. Din kantine bør derfor ha gode rutiner og kontroll på f.eks.:
 • Hygiene og hyppig rengjøring av overflater
 • Kjøling og temperaturoversikt
 • Godt lederskap med jevnlig opplæring og oppfølging av kantinemedarbeiderne.

3. Variert og sunn mat

 • En fjerdedel mener kantinen er viktig ved valg av jobb. Det viser i hvertfall en undersøkelse gjort i 2015. Der påpekes det også at folk setter mest pris på hjemmelaget mat og salatbar. Sørg derfor for å ha et godt tilbud som ivaretar slike ønsker. Et variert og sunt tilbud med både varmretter og salatbar er som oftest en suksess.
 • Ved å ha variabel og sunn mat sørger du også for at dine ansatte lettere kan ta sunne valg i hverdagen. Dette vil påvirke både humør og arbeidslyst.
 • Sunn og variert mat vil naturlig nok også sørge for mindre sykefravær.
 • Ved å tilby dine ansatte smakfull, sunn og variert mat i din kantine, sørger du for at lunsjen er dagens høydepunkt som dine ansatte gleder seg til. Når flere møtes i kantinen fører det også til mange gode samtaler og bedre samhold.

4. Samarbeid med en erfaren kantineleverandør

 • Ved å samarbeide med en leverandør av Kantinedrift, kan du fokusere på det du og din bedrift skal gjøre, og la noen profesjonelle ta seg av matlaging, varebestillinger, renhold og bemanning.
 • Løvetann Kantine har driftet kantiner i snart 30 år, siden 1995. Vi har erfaringen og kunnskapen som kreves for å gjøre kostnadseffektive valg for deg og din kantine uten at det går utover kvalitet. Våre medarbeidere er oppriktig glad i å lage mat og legger sjela si i maten de tilbereder. Det vil også gjestene i din kantine merke, og det er noe vi er oppriktig stolte av å kunne levere på.

Trenger du hjelp med oppstart eller drift i kantine, så tar vi i Løvetann Kantine gjerne en prat med deg. Ring oss på 22 22 33 33 eller klikk her for å sende oss en melding.

Løvetann AS | kantine & personalrestaurant

Vårt mål er at lunsjpausen skal være dagens høydepunkt. Våre kantiner serverer sunn lunsj og hjemmelaget kantinemat med internasjonalt preg som gir inspirasjon og energi til resten av arbeidsdagen, og senker sykefraværet.

Sosialt

Kanskje du også vil like:

La oss ta en prat

Løvetann har drevet kantine for bedrifter med mellom 50 til 3000 ansatte i Oslo og omegn i snart 30 år.

11 + 13 =

Merete Anfinnsen

Merete Anfinnsen

Daglig leder av Løvetann AS

Etter flere års erfaring fra ingeniørhøyskole, hotellhøyskole og kantinedrift, stiftet Merete Anfinnsen sitt eget selskap.

Da hun startet Løvetann i 1995 tok hun med seg gode erfaringer om hvordan ting burde gjøres og hva man skulle unngå å gjøre.

Nå er det snart 30 år siden Løvetann ble en realitet, og bedriften har i dag 20 fornøyde ansatte og i snitt under to prosent sykefravær.

Løvetann drifter cirka 20 kantiner i Oslo & omegn.