Iolanda Da Silva viser stolt frem maten hun har laget i kantinen til LPO Arkitekter - Løvetann Kantine
Fra hushjelp i Brasil til kantinedrift i Norge

Iolanda flyttet fra Brasil til Norge for den store kjærligheten. Nå har hun jobbet i Løvetann Kantine i over 10 år. – Jeg blir så stolt og glad når jeg ser at folk nyter maten som jeg har tilberedt. 

Dette er Iolanda Johansen (55) fra Brasil. Hun jobber i Løvetann sin kantine hos LPO Arkitekter i Oslo. En rekke tilfeldigheter for mange år siden gjorde at hun endte opp nettopp her, og hun angrer ikke et sekund på de valgene hun har tatt for å komme hit. For henne har det vært en fantastisk reise der hun møtte mannen i sitt liv.

Kjærlighet ved første møte

– Jeg møtte mannen min, Dag, på et feriested som heter Pipa i Brasil. Han var der på ferie i 2006. Jeg jobbet som hushjelp i huset som han leide, forteller Iolanda. 

Jobben inkluderte å lage frokost, vaske og ta klesvask for gjestene som leide huset. Hun forteller at Dag var der sammen med to venner. 

– Det viste seg at vi likte hverandre ganske godt, sier hun varmt. 

Praia do Pipa, Brazil: Restaurantene ligger idyllisk til helt nede i strandkanten på Praia do Pipa i Brazil.
Praia da Pipa, Brasil: Restaurantene ligger idyllisk til helt nede i strandkanten på Praia da Pipa i Brasil.

I løpet av de tre ukene som han var der ble de stormforelsket, til tross for noen språkbarrierer. De ble enige om at Dag skulle komme tilbake året etterpå slik at de kunne bli bedre kjent. Det gjorde han. Og slik ble deres kjærlighet til hverandre et eventyr om to mennesker som trosset landegrenser for å få det til å fungere. 

Språkkurs og tilfeldigheter

Etter mye frem og tilbake fikk Iolanda endelig giftet seg med sin kjære.

 – Det var en fantastisk følelse. Og da kunne jeg endelig bli her i Norge med mannen min. Men nå var det mange ting jeg måtte gjøre. Jeg måtte ta medisinske tester, vaksiner, ta norskkurs og finne en jobb. 

Og hvordan havnet hun i yrket som medarbeider i kantine?

– En dag på norskkurset lurte en av lærerne på om noen av oss hadde lyst til å delta på kantinekurs. Jeg tenkte at det kanskje var litt tidlig, jeg hadde jo bare hatt kurs i tre måneder og kunne derfor ikke så godt norsk enda, forteller hun. 

Men læreren forsikret henne om at det kom til å gå helt fint og at hun kom til å lære språket underveis.

– Jeg dro på kantinekurset to dager i uka, og resten av uka brukte jeg på norskkurs. Dette gjorde jeg i cirka ett år, sier hun. Etter at hun hadde fullført kurset, startet hun en seks måneders praksisperiode hos en stor kantine på postterminalen i Lørenskog, før hun fikk sin første jobb i kantinen til en stor Oslo-basert fabrikk.

Friske grønnsaker: Iolanda er glad i å servere friske, ferske og innbydende grønnsaker til alle måltider.
Friske grønnsaker: Iolanda er glad i å servere friske, ferske og innbydende grønnsaker til alle måltider.

– De virket veldig glade for å ha meg der på fabrikken. Men jeg hadde litt for liten stillingsprosent, med bare tre timer jobb per dag, og jeg ville gjerne jobbe mer. De på fabrikken prøvde virkelig å hjelpe meg med å finne en løsning, sier hun om hennes første arbeidsplass. 

Iolanda gikk fremdeles på norskkurs på kveldene, hvor hun ble kjent med Mintra fra Thailand. Mintra jobbet i en av kantinene til Løvetann, men hun hadde blitt gravid. – Hun spurte om vi skulle prøve å snakke med sjefen hennes for å høre om jeg kunne jobbe der mens Mintra var i mammapermisjon, sier hun. Og slik ble Iolanda ansatt i Løvetann. I starten var hun i et vikariat, men fikk senere fast jobb i Løvetann sin kantine hos LPO Arkitekter i Oslo.

Når de rundt deg blir som en familie

I dag har Iolanda jobbet for Løvetann i kantinen til LPO Arkitekter i over 10 år. 

– Jeg er veldig glad i jobben min. Og det beste med den er at jeg hver dag får hilse på alle de ansatte, og at de spiser maten som jeg har tilberedt. Jeg blir så stolt og glad når jeg ser at folk nyter maten, og ved å se at folk sitter der og smiler og snakker sammen. Når jeg ser det, så tenker jeg at disse menneskene er min familie i 7,5 timer hver dag, og at jeg derfor må passe godt på dem, sier hun. 

Kantinen hos LPO Arkitekter: Det er ikke manko på utvalg i denne kantinen. Iolanda er i full sving med å dandere fram alle de deiligste retter, når vi besøker henne på jobb denne dagen.
Kantinen hos LPO Arkitekter: Det er ikke manko på utvalg i denne kantinen. Iolanda er i full sving med å dandere fram alle de deiligste retter, når vi besøker henne på jobb denne dagen.

Hun forteller at de ansatte ofte spør etter oppskriftene hennes. Hun holder spesielt en ansatt i hjertet sitt.

– Han kom til meg hver dag med penn og papir og spurte meg om oppskriften til det jeg hadde laget. Han fortalte meg at han ønsket å skrive en bok med alle mine oppskrifter slik at han hadde alle samlet på ett sted, sier hun. 

Men en dag kom han bort til henne med en trist nyhet. 

– Han hadde fått kreft og sa at én dag ville han ikke kunne dukke opp mer på jobb. Jeg ble så opprørt. Den dagen snakket vi masse om hvordan mat kunne virke lindrende og brukes som medisin, og så videre. 

Iolanda forteller at han ikke ønsket å ta operasjon og havnet derfor på sykehjem. 

– Det som var utrolig rørende var at han hadde sagt til noen kollegaer at han savnet å spise maten min. Så hver eneste dag dro en kollega på besøk til han med en porsjon av maten jeg hadde laget. Til de en dag sluttet med det. Da fortalte de meg at han ikke lenger var blant oss. Det var veldig trist. Jeg ble veldig lei meg, og kommer aldri til å glemme han, sier hun. 

Hva er hennes favorittoppskrift?

– Det er kylling i kremet maissaus. Den lager jeg ikke for ofte fordi den inneholder matfløte og mye fett. Jeg prøver å unngå å lage for mange retter med mye fett, som for eksempel lasagne. Jeg har mest fokus på sunn mat. Men noen ganger så får gjestene mine selvfølgelig noe utenom det vanlige og sunne. Det hender jeg til og med lager pizza!

Kylling i kremet maissaus: Slik ser en av Iolandas favorittretter ut når den er ferdig kokkelert. Foto: Tudogustoso.

Reduserte kostnadene med nesten 40%

Det er hun selv som står for innkjøp av råvarer og bestemmer menyen i kantinen. Fakturaen for råvarene går direkte til LPO Arkitekter fra leverandørene.

– Etterhvert som jeg ble kjent med gjestene i kantinen begynte jeg å ta styringen selv. Maten skal være fristende, god og sunn. Litt av alt. Jeg lærte meg ganske raskt de ulike behovene folk hadde, som allergier, slik at det alltid finnes alternativer.

Da hun startet jobben i kantinen hos LPO i 2012 fikk hun etterhvert så god kontroll på innkjøpene at sjefen for økonomi hos LPO Arkitekter kom til henne for å fortelle henne at kostnadene på innkjøp til mat hadde blitt redusert med nesten 40% etter at hun og Løvetann hadde tatt over driften av kantinen, forteller Iolanda.

– Det var helt fantastisk. Jeg trodde nesten ikke på det. Men jeg var opptatt av å se etter hva som ikke ble spist så mye av, sånn at jeg kunne kjøpe mindre av dette for å redusere matsvinn.

Iolanda trives svært godt i jobben sin og er glad for at sjefen i LPO Arkitekter i 2012 hadde etterspurt henne etter at hun hadde gjort en god jobb i et vikariat hos dem. – De var så fornøyde med Løvetann og den jobben jeg hadde gjort og hadde ikke lyst til å miste meg. Jeg ble så overrasket og glad når jeg fikk lov til å jobbe her fast, avslutter hun stolt.

Christian Nørgaard Madsen som har vært daglig leder i LPO Arkitekter siden 2021 er veldig fornøyd med den maten som Iolanda og Løvetann lager for LPO sine ansatte. – Samarbeidet med Løvetann ved den fantastiske tilstedeværelsen og den gode maten Iolanda tilbereder er en viktig del av LPOs hverdag og kultur. Vi skryter av dette i jobbintervjuer når vi frister dyktige medarbeidere til oss, sier han.

Til slutt spør vi Iolanda om vi får lov til å dele favorittoppskriften hennes: Kylling i kremet maissaus. – Ja, det går veldig fint! Det kan dere gjøre, svarer hun.

Klikk her for å laste ned oppskriften til Iolanda.

Løvetann AS | kantine & personalrestaurant

Vårt mål er at lunsjpausen skal være dagens høydepunkt. Våre kantiner serverer sunn lunsj og hjemmelaget kantinemat med internasjonalt preg som gir inspirasjon og energi til resten av arbeidsdagen, og senker sykefraværet.

Sosialt

Kanskje du også vil like:

La oss ta en prat

Løvetann har driftet kantiner for bedrifter med mellom 50 til 3000 ansatte i Oslo og omegn siden 1995.

1 + 11 =

Merete Anfinnsen

Merete Anfinnsen

Daglig leder av Løvetann Kantine AS

Etter flere års erfaring fra ingeniørhøyskole, hotellhøyskole og kantinedrift, stiftet Merete Anfinnsen sitt eget selskap.

Løvetann så dagens lys i 1995, da Merete tok med seg alle sine erfaringer om hvordan ting burde gjøres og hva man skulle unngå å gjøre.

Nå er det snart 30 år siden Løvetann ble en realitet, og bedriften har i dag 20 fornøyde ansatte og i snitt under to prosent sykefravær.

Løvetann drifter cirka 15 kantiner i Oslo & omegn.