Spis vekk jobbstresset

Mange bedrifter sørger for et bedre kosthold til sine ansatte. Blant annet gjennom sin kantinedrift. Det har de mye å tjene på. God og sunn mat gjennom dagen kan gjøre at de ansatte faktisk gjør en bedre jobb. Valg av kantine eller lunsjordning vil ha mye å si for hvordan de ansatte prioriterer i matveien.

God og sunn mat med mye proteiner og grønnsaker kan gjøre at folk blir mindre stresset. For stressnivået i kroppen påvirkes av kostholdsvanene. Går man for eksempel for lenge uten å spise skikkelig, synker blodsukkeret, sammen med både humøret, og den såkalte «lunta».

Mange velger da å ty til den enkle løsningen og tar seg en hvetebolle eller sjokolade. Det kan bli en kortvarig lykke.

Påvirkning av hormonbalansen

Hva du spiser kan påvirke både hormonbalansen, og hvordan hormonene styrer både kroppsvekten, søvn og opplevelsen av å være opplagt og i balanse. Stress påvirkes i hovedsak av hormonene kortisol og adrenalin.

Når det er lenge siden vi har spist, og vi har lavt blodsukker, produserer kroppen mer av disse to hormonene. Har du ofte ustabilt blodsukker, og dermed et jevnt høyt nivå av disse hormonene, gir dette deg høy puls og høyt blodtrykk, og svekket immunforsvar, økt risiko for betennelse, smerte og utmattethet.

For å stabilisere hormonbalansen er det viktig å spise regelmessige måltider, minst fire måltider om dagen. Du må unngå å bli veldig sulten før du spiser. Mat laget fra bunnen av vil være å foretrekke.

Og maten du spiser, bør være av en type som ikke gir en rask stigning i blodsukkeret, som for eksempel en bolle eller en sjokolade gjør. Du bør isteden spise grønnsaker med lite stivelse, proteiner, fett og grove kornprodukter.

Frokost er et av de viktigste måltidene om dagen. Det gjør at kroppen kommer i gang om morgenen. Lunsjen skal inneholde både grønnsaker og proteiner. Skal man være lenge på jobb før man kommer seg hjem for å spise skikkelig middag, må man få i seg proteiner og frukt eller grønnsaker, tre til fire timer etter lunsj. Det gjør at blodsukkeret ikke stiger på slutten av arbeidsdagen.

Slik spiser du for å holde blodsukkeret stabilt gjennom arbeidsdagen

Lunsjmåltidet: Lunsjtallerkenen bør bestå av proteiner, karbohydrater og fett av den gode typen. I tillegg må du spise masse grønnsaker. Gode proteinkilder er ren fisk eller kjøtt, egg, bønner og linser, melkeprodukter og tofu. Karbohydrater av den gode typen er fullkorn, grov ris, grov pasta. Gode fettkilder er fet fisk, nøtter, avokado, oliven og oliven- eller rapsolje. Grønnsakene skal være av ulike sorter, med ulike farger. Med andre ord god mat som også er sunn og variert.

Spis for eksempel:

  • Et egg, blandet salat med grønnsaker, som tomat, paprika, gulrot, løk, bønner og linser, og en grov brødskive
  • En kyllingfilet, blandet salat med litt olivenoljebasert dressing, grov pasta
  • Røkelaks og egg, grønnsaker med grovt brød
  • Laksefilet med grønne bønner og hvite bønner eller kikerter
  • Makrell i tomat på grovt knekkebrød, et par gulrøtter og en frukt
  • Cottage cheese, nøtter og en blandet salat

Hvis du blir sulten noen timer etter lunsj, og fremdeles har noen timer igjen av arbeidsdagen, kan du spise frukt og mandler eller nøtter. Rosiner eller tørkede mandler. Er du litt mer sulten kan du ta deg en fettredusert yoghurt.

Med kantinedrift fra Løvetann vil disse verdiene bli i varetatt. Vi har god erfaring med sunn lunsj med friske råvarer. Vi lager nydelige retter laget fra bunnen av og med internasjonalt preg. Da kan en ikke forvente noe annet en hverdagsglede på jobb.

Så hva venter du på? Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende prat om kantine. Vi har over 25 års erfaring med kantinedrift. Vårt serviceinnstilte personale gleder seg til må møte deg. Les mer om oss her.

Løvetann AS | kantine & personalrestaurant

Vårt mål er at lunsjpausen skal være dagens høydepunkt. Våre kantiner serverer sunn lunsj og hjemmelaget kantinemat med internasjonalt preg som gir inspirasjon og energi til resten av arbeidsdagen, og senker sykefraværet.

Sosialt

Kanskje du også vil like:

La oss ta en prat

Løvetann har drevet kantine for bedrifter med mellom 50 til 3000 ansatte i Oslo og omegn i snart 30 år.

12 + 8 =

Merete Anfinnsen

Merete Anfinnsen

Daglig leder av Løvetann AS

Etter flere års erfaring fra ingeniørhøyskole, hotellhøyskole og kantinedrift, stiftet Merete Anfinnsen sitt eget selskap.

Da hun startet Løvetann i 1995 tok hun med seg gode erfaringer om hvordan ting burde gjøres og hva man skulle unngå å gjøre.

Nå er det snart 30 år siden Løvetann ble en realitet, og bedriften har i dag 20 fornøyde ansatte og i snitt under to prosent sykefravær.

Løvetann drifter cirka 20 kantiner i Oslo & omegn.