Spis deg i bedre form

2020/2021 har vært et spesielt år. Treningssentre, svømmehaller og de fleste former for organisert trening er Koronastengt, og mange sitter fastlåst på hjemmekontor. Det medfører at mange beveger seg mindre enn anbefalt – noe som igjen har en innvirkning på energinivået, fysisk og psykisk helse og ikke minst vekta. Den gode nyheten er at du kan spise deg i form, og i denne artikkelen tar vi en titt på hvordan du kan tilegne deg et sunt og balansert kosthold som vil ha en merkbar effekt på kroppsvekten såvel som din fysiske og mentale helse.

Spis mer proteiner for å øke forbrenningen og redusere appetitten

Foto: treningsforum.no

Proteiner er kroppens byggestener, og helt essensielt for muskelvekst. Det mange derimot ikke vet er at proteiner også øker din basale metabolisme (antall kalorier som forbrennes ved hvile). Studier viser at høyproteindietter øker den daglige forbrenningen med 80-100 kalorier sammenliknet med lavproteindietter (1, 2). Proteinrik mat kan også redusere appetitten som medfører at kroppen tærer på andre kalorikilder (kroppens fettlagre) (3, 4). Studier viser at mennesker som fikk 30% av sitt totale energiinntak fra proteiner opplevde en kalorireduksjon på 449 kalorier per dag, og reduserte vekten med 4,9 kilo på 12 uker uten å sette bevisste restriksjoner for seg selv (5). I tillegg til vektreduksjon vil en en proteinrik diett er også føre til økt muskelmasse, sterkere beinbygning og lavere blodtrykk (6, 7, 8).

En tommelfingerregel er derfor å spise 1.5-2.5 gram proteiner per kilo kroppsvekt hver dag året rundt. Kjøtt, sjømat, fjærkre, egg og melkeprodukter er alle gode kilder til protein, og har selvfølgelig en sentral plass på menyen du får servert i alle Løvetanns kantiner.

Spis egg til frokost

Foto: prior.no

Mange spiser frokostblanding eller liknende til frokost, men på tross av at de ser sunne ut og kan smake godt er det faktisk noe av det verste du starte dagen med. Frokostblandinger er ofte fulle av sukker og raffinerte karbohydrater, og vil derfor sende blodsukkeret rett til værs før det krasjlander noen timer senere. Det vil også ofte føre til et sug etter mer karbohydrater (9). Egg derimot er nærmest perfekt frokostmat med sitt høye proteininnhold, mange næringsstoffer og sunne fett (10). Studier viser at om du bytter ut kornfrokosten med egg så kan det også hjelpe deg med å redusere fettprosenten (11, 12).

En sunn og næringsrik frokost er en god måte å starte dagen på, og å koke et egg tar bare 5-10 minutter. Men, om du ikke matlyst på morgenen er det et godt alternativ å spise egg i en av våre kantiner til lunsj.

Erstatt dårlig fett med gode fett-, og oljekilder

Foto: chopra.com

Mange får i seg mye usunt fett, både transfett og raffinerte vegetabilske oljer. Å erstatte usunne oljer og fettstoffer med sunnere alternativer kan ha en stor betydning for helsa i det lange løp. Høyt inntak av vegetabilske oljer kan lede til betennelse og oksidasjonsskader i kroppen og øke risikoen for hjertelidelser og kreft (13, 14, 15, 16).

Velg derfor heller fettkilder som kokosolje, olivenolje, avokado og nøtter og du vil sannsynligvis oppleve at kroppen din fungerer bedre. Løvetanns kantiner har de høyeste krav til både råvarer og produksjon, og spiser du hos oss kan du være trygg på at fettet du får i deg er av den sunne sorten.

Erstatt sukker og raffinerte karbohydrater med sunnere alternativer

Foto: sweetdefeat.com

Som vi har vært inne på er sukker og raffinerte karbohydrater usunne syndere i et moderne kosthold. De har lite næringsstoffer og fiber, bidrar til overspising og kan føre til utvikling av en rekke sykdommer (29, 30). Ikke dropp karbohydratene, men velg heller sunnere alternativer som frukt og grønnsaker, søtpoteter, kornsorter som ris, havre og quinoa eller belgfrukter om du liker det. Flaks da at du får det i kantina på jobben.

Erstatt 25 års erfaring med kantinedrift

Som du ser er det flere relativt enkle grep som kan ha stor betydning. Løvetann har alltid vært opptatt av å servere sunn, variert og hjemmelaget mat i våre kantiner. Vi er eksperter på kantinedrift og har kantiner i Oslo og omegn. Maten vi serverer har et internasjonalt preg, og er laget med kjærlighet av medarbeidere som brenner for matfaget. Vil du vite mer tar vi gjerne en uforpliktende prat for å finne ut av hva som passer best for akkurat deg.

Løvetann AS | kantine & personalrestaurant

Vårt mål er at lunsjpausen skal være dagens høydepunkt. Våre kantiner serverer sunn lunsj og hjemmelaget kantinemat med internasjonalt preg som gir inspirasjon og energi til resten av arbeidsdagen, og senker sykefraværet.

Sosialt

Kanskje du også vil like:

La oss ta en prat

Løvetann har drevet kantine for bedrifter med mellom 50 til 3000 ansatte i Oslo og omegn i snart 30 år.

7 + 15 =

Merete Anfinnsen

Merete Anfinnsen

Daglig leder av Løvetann AS

Etter flere års erfaring fra ingeniørhøyskole, hotellhøyskole og kantinedrift, stiftet Merete Anfinnsen sitt eget selskap.

Da hun startet Løvetann i 1995 tok hun med seg gode erfaringer om hvordan ting burde gjøres og hva man skulle unngå å gjøre.

Nå er det snart 30 år siden Løvetann ble en realitet, og bedriften har i dag 20 fornøyde ansatte og i snitt under to prosent sykefravær.

Løvetann drifter cirka 20 kantiner i Oslo & omegn.